Kaikki auditoriossa pidetyt tietoiskut videoitiin. Tallenne meidän lukiomme esityksestä löytyy tämän linkin alta.
Tämä on Ylitornion yhteiskoulun lukion tvt-hankkeen blogi, jossa seurataan Opetushallituksen rahoittaman hankkeen eri vaiheita. Blogissa julkaistaan rehtori Sari Lanton päivityksien lisäksi lukion opettajien ja opiskelijoiden kirjoituksia.
10.12.14
ILOA oppimiseen kaikkialla -seminaari Jyväskylässä 13.-14.11.2014
Kaikki auditoriossa pidetyt tietoiskut videoitiin. Tallenne meidän lukiomme esityksestä löytyy tämän linkin alta.
10.11.14
Teknologia hävittää kuntarajat ja välimatkan: verkkoväittelyjä Janakkalan lukion kanssa
Ylitornion yhteiskoulun lukion kakkosluokan opiskelijat olivat yhteydessä ikätovereihinsa Janakkalan lukioon. Keskustelua käytiin Skypen välityksellä kahteen kertaan; ensiksi maanantaina 27.10. ja uudestaan viikkoa myöhemmin 3.11. Pelkästä huvista ja uusien tuttavuussuhteiden luomisesta ei ollut kyse, vaan tarkoitus oli kehittää opiskelijoiden keskustelu- ja argumentointitaitoja. Erilaisista aiheista, kuten ydinvoiman, turkistarhauksen ja eutanasian puolesta ja vastaan, pääsivät opiskelijat valitsemaan mieleisensä aiheen ja väittelyssä puolustettavan kantansa. Kaikille ryhmille oli päätetty vastaava ryhmä Janakkalan lukiosta.
Ensimmäinen tapaaminen Skypen kautta 27.10. ei toiminut odotetusti. Videopuhelu katkeili, eikä kaikkiin saatu kunnollista yhteyttä. - Ongelmien kautta voittoon, sanoivat kuitenkin opiskelijat, kaikkien lopulta saadessa yhteys omaan ryhmäänsä. Esittelyjen jälkeen sai suurin osa ryhmistä valittua aiheen, eikä suurempia väärinymmärryksiä syntynyt.
Ensitapaamisen jälkeen oli viikkoa seuraavana maanantaina itse väittelyjen aika. Puolet ryhmistä väittelivät aiheestansa yksi kerrallaan, loppuluokan seuratessa vierestä. Argumentoitaviksi aiheiksi nostettiin aktiivisen eutanasian salliminen Suomessa, autourheilun lopettaminen ja turkistarhauksen kieltäminen.
Väittelyn aloittaminen tuntemattomien ihmisten kanssa oli vaikeaa, varsinkin jos aihe ei ollut mieleinen tai ei ollut samaa mieltä puolustettavan näkökantansa kanssa, sanoi yksi oppilaista Ylitornion lukiosta. Kieltämättä oli haastavaa yrittää etsiä päteviä argumentteja aiheille, jotka eivät tuntuneet omilta. Kaikki ryhmät saivat kuitenkin johdettua puheenvuoronsa kunnialla alusta loppuun.
Vaikka välimatkaa opiskelijoilla Janakkalasta ja Ylitorniolta oli yli 700km, ei toisten ymmärtämisessä ilmennyt ongelmia. Juttu luisti hienosti ja toivottavasti loistaa yhtä hyvin myös maanantaina 10.11, kun väittelyt pohjoisen ja etelän lukioilla jatkuvat. Silloin estradille argumentoitaviksi aiheiksi pääsevät äänestysiän laskeminen, ydinvoima ja maahanmuuttoon liittyvät kysymykset.
27.10.14
YYKL goes Hämeenlinnan kautta Germany
30.9.14
Opiskelun muuttuminen iPadin ansiosta/Marja Holster
Ensimmäisen lukiovuoden startattua odotukset nousivat iPadin suhteen. Ipad on todella muuttanut lukiolaisten opiskelun. Tablet-laitteen avulla saadaan tehtyä kaikki kouluasiat kuten esseet, kirjoitelmat ja kirjaesitelmät. Repussa ei ole enää yliraskaita lasteja koulukirjoja, vihkoja tai papereita, vaan repusta löytyy iPad ja sen lisäksi vain pari kirjaa.
iPad minun opiskelussani/Jonne Lassheikki
iPad on käsiin mahtuva tietokone. Se on myös multimedialaite. Sillä voi tehdä aivan samoja asioita, mitä voi tehdä tietokoneellakin, elokuvien katselusta isojen tekstien kirjoittamista vaativiin tehtäviin. Miten tällainen monitoimikone voidaan tuoda koululuokkaan oppitunneille? Ylitornion yhteiskoulun lukio on ottanut tämän riskin.
22.9.14
Uusi vuosi, uusi hanke, uudet opiskelijat
28.8.14
Majakkakoulu tiennäyttäjänä/Mirjami Hyttinen
18.8.14
Vihdoin blogin kimppuun!
5.8.14
Tästä alkaa VOTE 2
VOTE2-hankkeen tavoitteiksi olemme kirjanneet:
- jatkaa VOTE-hankkeessa kehitettyjen tvt:n opetus- ja opiskelukäyttöä edistävien käytäntöjen toimintamallien ja palveluiden levittämistä laajemmalle käyttäjäkunnalle
- hioa kehitettyjä käytäntöjä ja toimintamalleja edelleen ja tukea niiden käyttöönottoa opetuksessa ja oppimisessa
- koota kehitetyt käytännöt, toimintamallit ja palvelut yhteen ja tuotteistaa siten, että niitä voitaisiin hyödyntää oman kohderyhmämme lisäksi valtakunnallisestikin
- iTunesU-kurssiympäristössä julkaistavat kurssit
- sähköinen, avoin tehtävänanto-opas eri oppiaineissa
- sähköisiä mallikokeita eri oppiaineisiin
- sähköisiä itsearviointitehtäviä
- sähköinen, avoin julkaisualusta opiskelijatöille.
14.5.14
Matkasaarnaajana maailmalla
Tällä hetkellä voi todeta, että iPadien käytöstä on tullut niin luonnollinen osa arkeamme, että en enää oikein osaa raportoida niistä mitään uutta. Olen todella ylpeä nähdessäni, kuinka hienoja ja monipuolisia oppilastöitä eri aineissa on tämänkin kevään aikana tehty. Sydäntä lämmittää esimerkiksi äidinkielessä tyylikausista tehty kirjanen, jossa opiskelijat yhdistelivät upeasti kuvaa, ääntä ja tekstiä. Sellaisia ryhmätöitä pitäisi tehdä ehdottomasti lisää! Sähköiset kokeet tietyissä aineissa näyttävät myös tulleen jäädäkseen. Sähköinen oppimisympäristö iTunesU (jossa koulullamme on julkinen profiili) ja sähköinen palautuskansio Showbie ovat yhä useammalla opettajalla käytössä. Olen todella tyytyväinen opettajieni ja opiskelijoidemme tähän astiseen työhön, vaikka koko ajan tulee uusia ideoita ja vielä on paljon kehitettävää. Abit ovat vastanneet hankkeen loppukyselyyn, tuloksista raportoin erikseen seuraavassa postauksessa. Heidän yleinen näkemyksensä iPadien opetus- ja opiskelukäytöstä oli kuitenkin hyvin kannustava ja myönteinen. Muille opiskeijoille ja opettajille suunnatun välikyselyn vastauksia odottelen ensi viikon aikana.
Vaasan ja Seinäjoen koulutuspäivien jälkeen pyyntöjä tulla kertomaan 1:1- mallistamme on tullut lisää ja onpa meidät mainittu maakuntalehden koulumnissakin oppilaitoksena "jossa on pistetty tuulemaan". Hiihtolomalla kävin Tukholmassa opiskelemassa hieman lisää iTunesU-kurssiympäristön käyttöä ja pääsin vaihtamaan siellä muutaman sanan Applen Education Content Relationship Manager Gila Mielken kanssa. Hän vaikutti hyvin kiinnostuneelta tekemästämme työstä. Myös Lapin kieltenopettajilta tuli maaliskuussa pyyntö tulla kertomaan koulutuspäiville tablet-laitteiden opetuskäytöstä lukiossamme. Pidin Mirjami Hyttisen kanssa ”Särmää ja sähköä äikän ja kielten opetukseen”- koulutuksessa Arktikumissa parin tunnin luennon siitä, miten iPadia voi hyödyntää opettajan ja opiskelijan näkökulmasta.
Rovaniemen koulutuspäivän jälkeen olemme järjestäneet Ylitornion kunnan perusopetuksen opettajille VESO-koulutusta iPadien opetuskäytöstä. Huhtikuun aikana pidetyissä koulutuksissa (4x3tuntia) opiskeltiin 1) iPadien peruskäyttöä, 2) Keynotea ja iMovieta sekä MindMapperia, 3) Pages-ohjelmaa, Book Creatoria ja Morfo Boothia sekä 4) Explain everything-ohjelmaa, Socrativea ja Padletia. Tämän lisäksi olen käynyt kertomassa Applen pyynnöstä 1:1-mallistamme Jyväskylän yliopistolla pidetyssä Apple Learning Eventissä, joka järjestettiin yhteistyössä kuopiolaisyritys Ilona IT:n kanssa. Ilona IT:lle teimme keväällä myös REXI-lehdessä julkaistun mainoksen, jossa kerroin miksi meidän lukiomme valitsi 1:1-mallin.
Yhteistyö Vaasan ja Seinäjoen koulutukset meiltä tilanneen vaasalaisen iTronic-yrityksen kanssa on myös jatkunut. Seinäjoen koulutustapahtuman jälkeen iTronic tilasi meiltä vielä yhden koulutuksen, jonka kävin pitämässä Turussa Åbo akademin tiloissa huhtikuun lopussa. Aiheenani oli iPadin käyttö opetuksen, oppimisen ja arvioinnin työkaluna ja 1:1-mallin käyttöönotto rehtorin näkökulmasta. Tässä "iPad i lärande"-tapahtumassa minulla ei ollut opettajaa tai opiskelijoita matkassa, koska koulutus oli ruotsiksi. Etänä minua kyllä oli avustamassa koulusihteeri Päivi, joka toimi opiskelijan tavoin palauttaen "tutkielman" koulutuksen aikana luomaani Showbie-kansioon. Näin paikalla olevat opettajat näkivät konkreettisesti, miten prosessi, jossa opiskelija palauttaa työn opettajalle kommentoitavaksi, etenee. Turun koulutuksen jälkeen pidin samasta aiheesta etäluennon Google Hangoutin kautta Vasa yrkesinstitutin väelle. Kesäkuun alussa esittelyn saa kuulla vielä Kiirunan Hjalmar Lundbohmsskolanin lukiolaisryhmä, joka pysähtyy koulullamme matkallaan Haaparannalle.
Matkasaarnaajan työ on tuottanut jo konkreettista tulostakin. Olemme saaneet Applen Education Business Development Manager Ida Anderssonilta luvan markkinoida kouluamme ns. Lighthouse-oppilaitoksena. Epävirallisesti toki vielä, mutta kuitenkin. Tämä kertoo ainakin minulle siitä, että tekemäämme työtä arvostetaan kansallisella ja kansainväliselläkin tasolla. Vaikka hanke päättyy heinäkuun lopussa, pedagogiikan, arvioinnin ja opiskelumetodien kehittäminen mobiililaitteiden avulla vain jatkuu.
20.3.14
ITronic-koulutus Seinäjoella: Koko ajan oppii lisää ja uutta
24.2.14
Vaasassa kokemuksista kertomassa/Seija Holster
"Rehtori Sari Lantto, opo Seija Holster sekä tvt-tutorit Lauri Lassheikki ja Juho Savikuja osallistuivat iTronic Education koulutukseen Vaasassa, jossa he esittelivät, miten iPadeja hyödynnetään opiskelussa ja opetuksessa Ylitornion lukiossa. Ohessa tuoreet matkaterveiset Vaasasta.
Starttasimme matkaan keskiviikkona kello 14. Sää oli aurinkoinen ja niin oli mielikin Suomen hyvän hiihtomenestyksen takia. Matkalla iPad oli verratonta matkaseuraa: kuka katsoi urheilua, kuka pelasi, kuka teki töitä. Menomatkalla vatsa päätettiin täyttää Kemissä, koulusihteeri Päivin suosittamassa paikassa. Hyvää oli.
Junamatkat sujuivat hyvin, mutta vaihtoja oli monta. Seinäjoen asemalla olimme kai jo väsyneitä, koska olimme nukkua onnemme ohi ja jäädä junasta... Matkat hyödynnettiin töitä tehden ja seuraavan päivän esityksiin valmistautuen. Hieman jännitti, osaammeko vastata yleisön odotuksiin. Jännitystä lisäsi vielä, kun näimme, että yleisön odotuksia meilattiin illan aikana emmekä saaneet kyseistä viestiä avattua.
Hotellille saavuttiin nukkumaanmenoaikaan. Niinpä suihkuun ja pää tyynyyn. Aamupalan jälkeen suuntana oli Vaasan yliopisto. Ensimmäinen esitys oli ruotsinkielinen - onneksi on Sari, jolla on hallinnassa sekä toinen kotimainen että asiasisältö. Yleisö oli mukavasti mukana ja kysymyksiä esitettiin. Toinen esitys oli jo sitten suomeksi ja esittäjiäkään ei enää jännittänyt.
Mitä sitten esityksessämme kerroimme muuta kuin ketä olemme, mistä tulemme ja miksi olemme päätyneet valitsemaan iPadin? Kerroimme siitä, mitä teemme, miten opetusta ja opiskelua toteutamme. Esittelyssä olivat lähinnä iTunes U, Pages, Showbie, Notability, Explain Everything, Book Creator ja miten opiskelijat ja opettajat niitä työssään käyttävät. Esittelyissä edettiin mahdollisuuksien mukaan harjoituksia tehden ja esimerkkejä näyttäen.
Loppuarviointi päivistä: antoisa, raskaskin. Palaute oli hyvää, opiskelijoiden mukana oloa kiitettiin ja aiheesta. Kuukauden lepo, sitten Seinäjoelle, Lauria ja Juhoa lainaten."
16.2.14
Sähköisiä kokeita, osa 2
1) Missä aineessa ja kurssissa olet järjestänyt sähköisen kokeen?
2) Miten koe järjestettiin käytännössä?
3) Miksi päädyit sähköiseen kokeeseen?
4) Mitkä ovat kokeen plussat ja miinukset, tekisitkö jotain toisin?
5) Mikä oli opiskelijoiden palaute koejärjestelyistä ja kokeesta yleensä?
6) Aiotko jatkaa sähköisten kokeiden järjestämistä (miksi, miksi et?)
7) Jos et ole vielä pitänyt yhtään sähköistä koetta tai kokeen osaa, miten tällainen koe/testi/näyttö voitaisiin toteuttaa omassa aineessasi? Mitä hyötyä siitä voisi olla?
"Olen pitänyt sähköisen kokeen 2. jaksossa ykkösille FI1-kurssista (osallistujia 28) ja FI4-kurssista (7 osallistujaa 2. ja 3.vuosikursseilta). PS5-kurssin arvioinnissa suurin osa teki tutkielman, osa tekee kokeen -> arviointi perustuu siten sähköiseen aineistoon (osallistujia 22). 3. jaksossa olen pitänyt sähköisen kokeen PS6-kurssista (13 osallistujaa 2. ja 3.vuosikursseilta) ja YH1.2-kurssista (kakkosryhmä eli 26 osallistujaa).
Aineisto on toistaiseksi annettu paperisena. Opiskelijat toivovat näin olevan jatkossakin, mutta aioin kyllä kokeilla myös sähköistä aineistoa (paperiset lisäksi ilman muuta ja kaiken varalta).
Kokeesta on saanut poistua, kun koe on varmistettu tulleeksi opettajalle. Mitään erityistä ongelmaa ei ole ollut. Yhden kerran jouduin ottamaan kuvat vastauksista, mutta sekin vastaus tuli kyllä sitten viiveellä sähköisenä.
Esim. yhteiskuntaopissa on tärkeää seurata ajankohtaisia asioita ja ymmärtää esim. uutisten sisältö. Joitakin asioita on toki hyvä osata ns. ulkoa, mutta myös yo-kokeissa lähtökohtana on usein aineisto; tosin näin myös psykologiassa. Merkityksensä sähköisiin siirtymisessä on myös sillä, että jatko-opinnoissa tehdään paljon tutkielmia/muita kirjallisia töitä. Jos ne voidaan arvioida, miksei siis meillä ja miksi emme valmistaisi opiskelijoita tällaiseen työskentelyyn. Turha kieltää, etteikö arviointi myös helpotu, kun ei tarvitse yrittää arvata tekstin sisältöä.
Haluan opiskelijoiden myös oppivan, että arviointi ei perustu vain koeviikolla tehtyyn kokeeseen, vaan osa arvioinnista toteutuu myös itse tuotetun materiaalin kautta; sähköistä arviointia on muukin arvosanaan vaikuttava aineiston/materiaalin tuottaminen (halutessaan saa vaikka pitää blogia). Koekin on oppimistilanne ja parhaimmillaan aineistokoe on juuri sitä.
Tässä muutama opiskelijoiden antama palaute:
A. "Sähköinen aineistokoe oli kokeena hyvin haastava, mutta laitteen käyttö kirjoitusalustana toi kuitenkin pientä helpotusta kokeeseen, sillä tekstin muokkaaminen ja jäsentely onnistuu paljon helpommin kuin kynällä ja paperilla. Myös aineiston voisi antaa mielestäni sähköisenä. En haluaisi palata vanhaan eli perusessesiin, vaikka aineistokoe olikin vanhaa hankalampi..."
B. "Kokeen tekeminen iPadilla on minusta sujuvaa ja näppärää, äskeisen kokeen aikana en oikeastaan tarvinnut nettiä enkä kirjaa mutta tärkeintä minulle oli se että sain purkaa ajatuksen ipadille. Koska ajatukseni katkeilee kun korjailen kirjoitus virheitä ja käsialaa paperilta. Eli iPadista oli minulle suuri hyöty!
Aineisto koe tuntui pelottavalta ennen koetta mutta koe meni hyvin, vaikka ennen koetta uskoin että koe voisi mennä aika huonosti. Toisaalta koe meni hyvin ja ensivaikutelma aineistokokeesta on aika hyvä! Se oli myös rentouttavaa kun kokeeseen kerratessa ei kumminkaan tarvinut päntätä yksityiskohtia, vaan kokonaisuus ja ymmärtäminen oli ykkösijalla. Oli mahtavaa kun kerrankin sain panostaa laajoihin alueisiin ja sain jättää pikkutarkat tiedot rauhaan ja olisin saanut ne netistä tai kirjasta."
C."Sähköinen koe on parempi tapa tehdä koe. Kirjoittaminen on helpompaa ja luontevampaa. Tekstin jäsentely tuntui helpommalta (ainakin näin ennen kokeen arviointia). Aineisto on hyvä olla kirjallisena, koska näin teksti ja aineisto ovat esillä rinnakkain. Aineistokoetta en osaa arvioida suhteessa peruskokeeseen, mutta aineistokoe on käytännöllisempi."
Taisi tulla niin pitkä vastaus, että kiitos lukijalle, jos tänne asti jaksoit ; )"
7.2.14
Teknologiako haitaksi - vastine Haparandabladetin artikkeliin/opiskelija Benjami Alapuranen
Teknologiako haitaksi?
Eva Spiikin artikkeli Haaparannanlehdessä 7.1.2014 oli mielenkiintoinen. Tekstissä kerrotaan siitä, miten Haaparannan koululaisille tulee stressiä heidän saamiensa koneiden takia. Pyh, pah, sanon minä. Stressiä, koska nyt minulla on mahdollista eksyä facebookiin, kuunnella musiikkia ja pelata? Viimeisen 10 vuoden ajan musiikin kuuntelu on ollut näppärää puhelimen avulla. Jos itselläni olisi tarve kuunella musiikkia tunneilla, tekisin sen mieluummin puhelimen avulla. Pelaaminenkin on ollut mahdolllista puhelimilla jo reilut 11-15 vuotta. Ja nettiä voi surffata nykypäivänä millä laitteella vain: kelloilla, älylaseilla, puhelimella, mikrolla... millä vain.
Minusta stressin saaminen siitä, että on mahdollisuus tehdä jotain muuta kuin olennaista, on naurettavaa. Eikö meidän jokaisen pitäsi pystyä sanomaan tunneilla ei muulle viihteelle, niin kuin sanomme huumeille ja rikollisuudelle arjessa?
Entäpä onko stressi huono asia? Stressaaminen muttuu minusta vakavaksi vasta silloin, kun se aiheuttaa uniongelmia ja oikeasti pahaa sekaannusta arkielämään. Mutta entäs sitten, kun olemme aikusia? Työpaineet ja muut huolet tulevat painamaan meitä. Eikö olisi hyvä osata toimia paineen alla ja oppia poistamaan sitä stressiä? Eikö olisi myös hyvä juttu hankkia vähän lujuutta ja selkärankaa ja hoitaa kouluhommat ilman muuta höpötystä?
Tekstissä sanotaan myös, että tiedon haku netistä ja siihen oppiminen ei olisi niin hyvä asia, ja viitataan, kuinka oppilasraukat ovat sekaisin internetin tietomeressä. Noh, jos ajatellaan asiaa järjen kanssa. Voitaisiin todeta, että elämme jo 2014 vuotta. Ensinnäkin kirjat/tieto paperilta on siirtymässä kovaa vaihtua internetin interaktiiviseen maailmaan ja samalla paperille painatusta vähenetään.
Nykypäivänä netistä löytyy kaikennäköistä tietoa. Oikeata ja väärää tietoa. Kun lopetamme koulun ja siirrymme seuraavaan koulutuspisteeseen tai ammattiin, mitä teemme, kun tarvitsemme tietoa? Aika moni meistä hakee suuren osan tietoa netistä. Silloin on hyvä oppia suodattamaan netin epävarma tieto ja oppia löytämään oikeat jutut netistä.
Samalla pitäisi oppia ensin syvälukemaan teksti ja sen jälkeen vasta kirjoittamaan saamansa tieto esim. tenttiin tai johonkin työsähköpostiin. Tämänhetkinen ongelmamme on "copy&paste" -ilmiö, jossa vain kopioimme valmiin tekstipätkän netistä tai jostain muualta. Se on tökeröä, ja sen huomaa todella helposti tekstin vastaanottaja.
-Benjami Alapuranen
5.2.14
Sähköisiä kokeita, osa 1
1) Missä aineessa ja kurssissa olet järjestänyt sähköisen kokeen?
2) Miten koe järjestettiin käytännössä?
3) Miksi päädyit sähköiseen kokeeseen?
4) Mitkä ovat kokeen plussat ja miinukset, tekisitkö jotain toisin?
5) Mikä oli opiskelijoiden palaute koejärjestelyistä ja kokeesta yleensä?
6) Aiotko jatkaa sähköisten kokeiden järjestämistä (miksi, miksi et?)
7) Jos et ole vielä pitänyt yhtään sähköistä koetta tai kokeen osaa, miten tällainen koe/testi/näyttö voitaisiin toteuttaa omassa aineessasi? Mitä hyötyä siitä voisi olla?
Näin vastasi opettajamme Mirjami Hyttinen (ÄI, UE)
"Sähköisiä kokeita olen järjestänyt äi2-kurssilla (28 oppilasta), jossa oppilaat kirjoittivat ja palauttivat novellianalyysin koneella. Alkuosa kokeesta, tekstitaidon koe, tapahtui käsin. Novellianalyyseja oli helpompi lukea kuin käsin kirjoitettuja. Sähköinen korjaaminen on vielä hiukan hitaampaa kuin kynätyöt. Tajusin, että pitää antaa ohjeet kirjoittaa 1,5:n rivivälillä, jotta merkintöjen teko on helpompaa. Luulen, että kaksiosainen, sekä käsin että koneella tehty koe palvelu tarkoitustaan hyvin. Kokeeseen oli selvästi luettu ja tekstitaidonvastauksetkin olivat mallikkaita.
UE3-kurssilla (18 oppilasta) oli sähköinen koe. Etiikan pohdiskeluja varten oli käytettävissä netti ja oppikirja. Päädyin sähköiseen kokeeseen, koska ajattelin netistä olevan hyötyä eettisissä pohdinnoissa. Elämässäkin joudumme etsimään netistä ja kirjoista vastauksia erilaisiin pulmiin, joten siinä mielessä koejärjestely palveli minusta asiaa. Olemme hakeneet mm. eri ammattien eettisiä ohjeita, joten olemme kyllä harjoitelleet kurssilla tiedonhakua.
Yllätyin siitä, miten vähän netti vaikutti pohdiskelujen syvyyteen. Tiedonhakutaitoja pitää opiskella selvästi enemmän, samaten oppikirjan tekstin syvälukemista. Ehkä kokeen tulos kertoi siitä, että osa väestä ei ollut kovasti availlut oppikirjaa.
Kokeen plussat:
- koejärjestely on samantyyppinen kuin jokin käytännön tilanne
- tekstit helpommin luettavia, korjaamisnopeus kasvaa
- ei tarvitse tulostaa mitään
- Showbiehen on erittäin helppo kerätä oppilaiden tehtävät ja koesuoritukset
- tiedonhakutaitoja pitää harjoitella lisää
Miinukset:
- luetaanko oppikirjaa entistä vähemmän? Pitäisikö olla myös muistamista/lukemista mittaavia tehtäviä tai vaihtelevia koejärjestelyjä?
- tiedonhakutaidoissa on puutteita
- ykkösillä oli kohtuullisen paljon lyöntivirheitä: kirjoittamista ja oikeinkirjoituksen korjaamista on tärkeä harjoitella. Abin konekirjoitustaidot näyttivät selvästi paremmilta.
Oppilaitten palautetta en ikävä kyllä kysynyt. Ymmärtääkseni he olivat tyytyväisiä siihen, että koe tehtiin sähköisesti.
Aion jatkaa sähköisten kokeiden järjestämistä. En aio siirtyä rasti ruutuun -vastauksiin vaan haluan harjoituttaa esseekirjoittamisen ja ajattelun taitoja. Koska oppilaat kirjoittavat yo-kokeen käsin, mielestäni on tärkeä harjoittaa myös käsin kirjoittamista.
Opin, että on tärkeä antaa muodolliset ohjeet, ts kirjoituttaa kyllin harvaan, jotta korjaaminen on helpompaa. Showbie on mainio ympäristö myös kokeeen pitämiseen ja korjaamiseen. Netti toimi moitteettomasti."
16.1.14
Teknologia häivyttää kuntarajat/Mirjami Hyttinen
Koko luokan edessä käytiin 8.1. julkiset keskustelut valituista kolumneista. Aiheet käsittelivät suomalaisuutta, kiltteyttä ja nuorison aikuistumista. Lopuksi keskustelijat kirjoittivat uutisen käydyistä keskusteluista. Ohessa katkelmia uutisista.
- Yksi keskustelu käytiin Markku Torkon Lapin Kansan nettisivuilta 21.11.2013 julkaistusta kolumnista "Tällainen olet, suomalainen". Keskustelijoiden mielestä kolumni oli kärkäs ja yksipuolinen tuoden vain huonot asiat. Kolumni oli kuitenkin keskustelijoiden mielestä positiivinen. Keskustelijoiden mielestä Torkon käsitys oli suomalaisista on vanhentunut, sillä nykyään suomalaiset ovat monipuolisesti menestyneitä kansainvälisesti niin urheilun, kulttuurin kun koulutuksen sarallakin, selosti yksi kurssilaisista käytyä keskustelua.
- Vaikka yhteys hieman pätki, keskustelu lähti luontevasti rullaamaan, vaikkeivät oppilaat tunteneetkaan toisia entuudestaan lähes lainkaan. On hienoa, että oppilaitoksilla on varaa käyttää teknologisia laitteita, koska se mahdollistaa tällaisen kahden kunnan välisen yhteistyön mainiosti. Kurssin sisältö kaipaa aina hieman muutettavaa ja erilaisuutta, ja sitä skype-keskustelut tarjoavat mainiosti, toteaa abiturientti Johanna Niskanen.
Teknologian avulla voi hienosti ylittää ajan ja paikan esteitä. Yhteistyö naapurilukion kanssa on sinänsä tärkeää ja avartavaa, sillä siinä opiskelijat tottuvat hyödyntämään teknologian viestintään tarjoamia mahdollisuuksia. Pellolaisilta tuli tänä vuonna ajatus siitä, että keskustelut käytäisiin ensin ryhmittäin, jotta luokan edessä käytävä keskustelu olisi helpompaa ja luontevampaa. Minusta tämä oli mainio ajatus.
Samantyyppisellä konseptilla olemme keskustelleet myös äi2-kurssilaisten kesken novelleista. Ryhmät kävivät novellikeskustelut kukin keskenään, referoivat sitten oman novellianalyysinsa omalle luokalle, ja vielä edessä on palautekeskustelu yhteistyöstä. Useimpien ryhmien keskustelut onnistuivat hyvin.
Työelämässä käytetään yhä enemmän etäkokouksia ja muuta etäviestintää. Oikeastaan olen ollut iloinen välillä tapahtuneesta yhteyden pätkimisestäkin, koska sitä tapahtuu oikeassa elämässäkin. Keskustellessa oppii, miten pitää toimia, jos ei kuule toisen sanomaa: - Anteeksi, nyt pätki, toistaisitko äskeisen?