10.11.14

Teknologia hävittää kuntarajat ja välimatkan: verkkoväittelyjä Janakkalan lukion kanssaYlitornion yhteiskoulun lukion kakkosluokan opiskelijat olivat yhteydessä ikätovereihinsa Janakkalan lukioon. Keskustelua käytiin Skypen välityksellä kahteen kertaan; ensiksi maanantaina 27.10. ja uudestaan viikkoa myöhemmin 3.11. Pelkästä huvista ja uusien tuttavuussuhteiden luomisesta ei ollut kyse, vaan tarkoitus oli kehittää opiskelijoiden keskustelu- ja argumentointitaitoja. Erilaisista aiheista, kuten ydinvoiman, turkistarhauksen ja eutanasian puolesta ja vastaan, pääsivät opiskelijat valitsemaan mieleisensä aiheen ja väittelyssä puolustettavan kantansa. Kaikille ryhmille oli päätetty vastaava ryhmä Janakkalan lukiosta.


Ensimmäinen tapaaminen Skypen kautta 27.10. ei toiminut odotetusti. Videopuhelu katkeili, eikä kaikkiin saatu kunnollista yhteyttä. - Ongelmien kautta voittoon, sanoivat kuitenkin opiskelijat, kaikkien lopulta saadessa yhteys omaan ryhmäänsä. Esittelyjen jälkeen sai suurin osa ryhmistä valittua aiheen, eikä suurempia väärinymmärryksiä syntynyt.


Ensitapaamisen jälkeen oli viikkoa seuraavana maanantaina itse väittelyjen aika. Puolet ryhmistä väittelivät aiheestansa yksi kerrallaan, loppuluokan seuratessa vierestä. Argumentoitaviksi aiheiksi nostettiin aktiivisen eutanasian salliminen Suomessa, autourheilun lopettaminen ja turkistarhauksen kieltäminen.


Väittelyn aloittaminen tuntemattomien ihmisten kanssa oli vaikeaa, varsinkin jos aihe ei ollut mieleinen tai ei ollut samaa mieltä puolustettavan näkökantansa kanssa, sanoi yksi oppilaista Ylitornion lukiosta. Kieltämättä oli haastavaa yrittää etsiä päteviä argumentteja aiheille, jotka eivät tuntuneet omilta. Kaikki ryhmät saivat kuitenkin johdettua puheenvuoronsa kunnialla alusta loppuun.


Vaikka välimatkaa opiskelijoilla Janakkalasta ja Ylitorniolta oli yli 700km, ei toisten ymmärtämisessä ilmennyt ongelmia. Juttu luisti hienosti ja toivottavasti loistaa yhtä hyvin myös maanantaina 10.11, kun väittelyt pohjoisen ja etelän lukioilla jatkuvat. Silloin estradille argumentoitaviksi aiheiksi pääsevät äänestysiän laskeminen, ydinvoima ja maahanmuuttoon liittyvät kysymykset. 

Ronja, Anna ja Janne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti