27.10.14

YYKL goes Hämeenlinnan kautta Germany


Kävin syyskuussa kertomassa iPadien opetuskäytöstä Hämeenlinnassa. Verkatehtaan upeissa tiloissa pidetyn tapahtuman yleisössä oli lähialueiden oppilaitosten opettajia ja rehtoreita. Esitykseni jälkeen tapasin Turengin yhteiskoulun rehtori Elina Arokankaan ja Turengin yhteiskoulun sekä Janakkalan lukion Turengin toimipisteen äidinkielenopettaja Johanna Lampelan. He kertoivat omien oppilaitostensa panostaneen myös teknologian opetuskäyttöön. Tämä lyhyt tapaaminen johti hienosti alkaneeseen yhteistyöhön, josta voi lukea lisää tästä blogipostauksesta.  

Hämeenlinnan tapahtuman jälkeen sain Applelta kutsun lähteä esittelemään Padien käyttöä lukiossamme Saksaan lokakuun toisella viikolla, syyslomamme aikana. Ensireaktioni pyyntöön oli kohtelias kieltäytyminen, mutta hetken ajatusta makusteltuani ymmärsin, kuinka upea ja ainutlaatuinen tämä mahdollisuus olisi koulullemme ja myös minulle henkilökohtaisesti. Tapahtuma oli kaksipäiväinen Apple Learning Event ja minun lisäkseni mukana oli useita kouluttajia ja iPadeja työssään käyttäviä henkilöitä. Ensimmäinen tapahtuma järjestettiin Frankfurtissa ja toinen Berliinissä.

Iso-Britanniasta tapahtumaan osallistui Lever House Primary Schoolin apulaisrehtori ja opettaja Libby Pickervance. Hän kertoi esityksessään kokemuksia tablet-laitteiden opetuskäytöstä alakoululaisten kanssa, ja mitä oli tapahtunut, kun hän oli saanut luokkaansa kasan tabletteja ilman minkäänlaista laitekoulutusta tai ennakkovalmisteluja. Libby kertoi käyttäneensä iPadeja oppilaidensa kanssa alussa lähinnä erilaisien pelien pelaamiseen, aikaa oli kulunut erilaisten sovellusten opiskeluun ja testaamiseen.  Nyt, kun he ovat oppineet käyttämään tablet-laitetta sujuvasti, painopiste on siirtynyt siihen, millaisia taitoja hän haluaa opiskelijoidensa harjoittavan, ja miten jokin sovellus voi siinä auttaa. Libbyn opiskelijat esimerkiksi kirjoittavat luokan yhteistä blogia, jonne he julkaisevat pieniä tarinoita ja videoita.

Saksaa tapahtumassa edusti Applen Mihai Cikala. Hän kertoi, kuinka hankalaa Saksassa on saada koulut muuttamaan työskentelytapojaan, sillä rehtoreiden tai opettajien mahdollisuudet vaikuttaa käytettäviin opetusvälineisiin, ovat Suomeen verrattuna todella pienet.  Suomen menestys Pisa-testeissä tuntui olevan jokaisen yleisössä istuvan opettajan ja rehtorin tiedossa ja siksi heitä kiinnosti kovasti kuulla, miten ja miksi olemme halunneet alkaa kehittää maineeltaan laadukasta opetusta teknologian avulla.

Tapahtumien aikana järjestettiin myös koulutusta. Opettajina toimivat APD-kouluttajat (Apple Professional Development) Brad Pfau ja Thomas Rittmann Sveitsistä. He opettivat yleisölle mm. iMovien, Explain Everythingin, Tellagamin, Book Creatorin, iBooksin ja iTunesU:n käyttöä. Työpajoissa tehtiin esimerkiksi kirjanen tai esittelyvideo Frankfurtin tai Berlinin nähtävyyksistä.


Oma esitykseni oli käytännössä aivan sama, kuin minkä pidän täällä Suomessa eri tapahtumissa. Eniten jännitti, miten osaisin kertoa tarinamme englanniksi. Olikin kieltämättä todella ärsyttävää joutua lukemaan muistiinpanoja ja tukisanoja laitteelta, kun on suomeksi tai ruotsiksikin esitelmää pitäessä tottunut puhumaan ulkomuistista. Eläytyminen ja innostaminen jäivät kieltämättä tällä kertaa entistä vähäisemmäksi…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti