9.1.13

Verkon vietävinä

Pajapäivänä verkkojen haltijat eivät kyllä olleet meidän puolellamme! Elisan netti taisi kaatua koko Suomessa ja koulunkin yhteydet olivat kaikkea muuta kuin nopeat. Saimme kuitenkin käytyä päivän ohjelman lähes kokonaisuudessaan läpi kakkosten kanssa, ykkösten kanssa jatketaan huomenna ja perjantaina. Pages, Notability, iMovie, Evernote, Keynote, Dropbox ja Otixo eivät ole enää kenellekään outoja käsitteitä.

Aamu alkoi verkkojen virittämisellä. Verkostoiduttiin lukion aulassa toistemme kanssa heittelemällä vyyhdistä purkautuvaa lankaa opiskelijalta ja opettajalta toiselle. Sininen lanka kuvasi virran liikettä, punainen ihmisten välisiä suhteita, keltainen sydämen paloa uuden aikakauden alussa ja vaaleanpunainen unelmia ja haavekuvia. Lankavyyhdit saateltiin matkaan esittämällä samalla jokin toive: "Toivon, että opin käyttämään laitetta", "Toivon, että nettiyhteydet pelaavat" (kyllä, minun toiveeni...), "Toivon, että en särje laitetta..."

Heti ensimmäisen pajan alussa huomasimme, että nettiyhteyksissä oli ongelmia. Jälkiviisaana voisi todeta, että laitteet olisi kannattanut jakaa jo eilen ja latauttaa tietyt sovellukset koneille ennen kouluun tuloa. Toisaalta meille kaikille oli hyödyllistä huomata nykytekniikan haavoittuvaisuus, muistaa miten älypuhelin voi toimia hotspottina wi-fin kaaduttua ja uskoa, että hoppu ei todellakaan ole aina hyväksi. Monta plan b:tä otettiin tänään käyttöön.

Viimeistään nyt uskon senkin, että tiedottaminen keskusradion, kotisivun, sähköpostin, paperisen kirjeen, Wilman tai pienryhmäkeskustelunkaan kautta ei riitä. Aina on opiskelijoita, jotka eivät ole "koskaan kuulleetkaan" asioista, joita on toitotettu viikkokausia joka tuutista :D. Aikataulu olisi pitänyt tehdä sen verran väljäksi, että siinä olisi huomioitu matti myöhästen viime hetken avuntarve. Nyt koko koulu joutui odottamaan muutaman opiskelijan puuttuvien ennakkovalmistelujen vuoksi, ja kun netti vielä tökki, aikataulu meni heti alusta lähtien metsään. Tämäkin kokemus oli kuitenkin vain myönteinen: ensi kerralla osataan tehdä toisin ja paremmin.

Vaikka aivan jokaista tälle päivälle suunniteltua juttua ei siis pystyttykään tekemään, kaikki oppivat varmasti jotain. Tavallista useamman opiskelijan silmissä loistivat tänään onnistumisen ja ilon tähdet.

1 kommentti:

  1. Totta. Minäkin ilahduin siitä keskinäisen avustamisen ja innostuksen ilmapiiristä, joka viime viikon jälkeen on koulussa vallinnut.
    Pajapäivänä kakkosten kanssa syntyi neljällä ryhmällä oma elokuvatraileri, perjantaina ykkösellä 29 oppilaan kanssa syntyi jo 10 traileria. Ryhmät valokuvasivat ja lavastivat tilanteita, luovuus kukki. Perjantain viimeisellä tunnilla kaikki olivat vapaaehtoisesti 10 minuuttia ylimääräistä... Luulen että jokainen on saanut kokea onnistumisia oman laitteensa äärellä. Oli viisautta jakaa opetettavia asioita usealle päivälle.

    VastaaPoista