16.12.12

Koulutuksessa opittua ja opeteltavaksi listattua

Lapin lukioille marraskuun lopussa suunnatussa iPad -koulutuksessa oli mukana kolmisenkymmentä opettajaa eri puolilta Lappia. Kouluttaja Tomi Dufva IlonaIT:stä esitteli kahden päivän ajan iPadin pedagogista käyttöä eri oppiaineissa. Itse osallistuin äidinkielen ja kielten ryhmään, jossa harjoittelimme esimerkiksi suullista ilmaisua, tarinankerrontaa ja valkotaulun yhteiskäyttöä. Koulutus oli Tornion kaupungin hallinnoiman OSUVA-hankkeen järjestämä.

Äidinkielenopettajamme teki päivän kuvamateriaalista yllättävän vaikuttavan tarinan iMovies- sovelluksella. Voisiko esimerkiksi jonkun reaaliaineen tutkielman tai osan siitä toteuttaa ja esittää yhdistelemällä tekstiä, kuvaa, videokuvaa ja musiikkia? Netistä löytyy aiheesta hyviä esimerkkejä. Ainakin opintoretkien ja koulun juhlien sekä muiden perinteiden dokumentointi on jatkossa entistä visuaalisempaa! Ollaanko nyt OIKEASTI siirtymässä aikaan ennen ja jälkeen iPadien?? 

Koulutuksen jälkeen iTunes University ja iBooks alkoivat kiinnostaa minua niin paljon, että latasin tähän omalle Macilleni iBook Authorin ja aloin rakentaa omaa vihkosta vuosien aikana kerääntyneestä lisämateriaalista. Tavoitteenani on, että minulla on ensi syksynä ainakin yksi verkkoon ladattu virtuaalinen "kirja", jonka käyttöön voisin opiskelijoitani ohjata! Kirjaan aion liittää tekstiä, kuvia, kielioppiin liittyviä videonpätkiä (tyyliin Flipped Classroom) jne. Kaikki (loputkin) ruotsinkurssini ovat syksyn aikana päätyneen moodleen, mutta tuskin tässä kannattaa tupareita järjestää, sillä muutto uuteen kotiin taitaa olla edessä, jos iBooksin teko ei tunnu aivan ylivoimaiselta urakalta. Tässäkin pitää lähteä sillä asenteella liikkeelle, että mitään maailmankirjallisuuden klassikkoa ei olla tekemässä, vaan kirjasta, jonka jatkuva päivittäminen ja parantaminen on paitsi sallittua, myös suositeltavaa.

Olemme jatkaneet eri sovellusten käytön opiskelua omalla porukalla ja eri aineryhmissä. Olemme harjoitelleet esimerkiksi tekstin laatimista (Pages/Notability), jakamista (Webbdav, sähköposti) ja kommentointia (iAnnotate/Notability). Pilvipalveluista käyttöön on otettu jo aikaisemmin tutuksi tullut Dropbox. Myös videoiden laatimista iMovien trailereina tai projekteina sekä niiden jakamista YouTubeen on kokeiltu. Facebookissa oleva "Tablet-laitteet opetuksessa" -ryhmä on ollut suureksi avuksi. Ryhmälle esitettyyn kysymykseen saa vastauksen todella nopeasti ja eri näkökulmia ja kokemuksia jaetaan avoimesti. Ja jos ei ole mitään kysyttävää, voi seurata muiden keskusteluja ja oppia niistä. Tykkään!

VOTE- hankkeestamme oli Itsenäisyyspäivänä iso lehtijuttu Pohjolan Sanomissa. Juttu sai paljon näkyvyyttä ja uskon sen vaikuttaneen myönteisesti ensi syksyn opiskelijarekrytointiin. (Pahasta ei varmasti ollut myöskään YLE:n Radio Perämeren verkkosivustolla alkuviikosta julkaistu uutinen "Ylitornion lukio on Meri-Lapin paras"...) VOTE:sta on tiedotettu myös paikallislehti Meän Tornionlaaksossa ja peruskoulun päättävien nuorten vanhemmille suunnatussa infoillassa. 

Omien opiskelijoiden koulutus aloitetaan pienryhmissä tulevalla viikolla ja sitä jatketaan lomien jälkeen tammikuussa. Ennen koulutusta tehdään vielä alkukartoitus opiskelijoiden tvt-taidoista, opettajathan ovatkin oman kartoituskyselynsä jo täyttäneet. Ykkösten ja kakkosten vanhemmille toimitetaan tällä viikolla laitteiden käyttö- ja lainaussopimus. Nyt kun laitteet on kilpailutettu ja ensimmäinen erä kilpailutuksen voittaneelta yritykseltä tilattu, yksi hankkeen tavoitteista eli  "hyödyntää ja kehittää tvt:n käyttöä opetuksessa ja opiskelussa siten, että tvt:n käytöstä tulisi luonteva osa oppimisprosessia" alkaa saada konkreettisen sisällön. Hyvästi siis atk-luokka varauslistoineen, 1:1 ja BYOD-aika on täällä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti