19.11.12

PAdventin aikaa

Syysloma tuli ja meni. Abit ottivat ihailtavan hienosti ennen lomaa ilmoittamani tiedon tablet-laitteiden hankkimisesta tässä vaiheessa vain ykkösille ja kakkosille, eikä työhuoneeni oven edessä ollut lynkkausjonoa, kuten ennen lomaa arvelin. Epäonnistumisen viikolla myös rehtorin sallittiin epäonnistua suunnitelmissaan.

Kiirettä on pidellyt! Aloitin tämän päivityksen kirjoittamisen heti loman jälkeen viime kuussa, mutta näin ne päivät vierivät vauhdilla eteenpäin. Normaalia arkirytmiä on sekoittanut mukavasti abien kieli- ja kulttuurimatka Lontooseen.

Matkalle pakkasin mukaan iPadini, sillä kerrankin olisi aikaa testata laitetta aamusta iltaan eri tilanteissa. Kokeilin valo - ja videokuvausta museoissa ja kaupungilla, Facetime-puheluita kolleegoille Suomeen, näytön kuvaamista, netin käyttöä offline-tilassa jne. Laite toimi tosi hyvin kamerana: eipä ollut yhtään vaikeaa saada koko Buckinghamin palatsia mahtumaan kuvaan, eikä laite näyttänyt kärsivän tuulesta ja vesisateestakaan. Myös videokuvaus onnistui niin hyvin, kuin se huojuvasta open-top bussista voi onnistua. Ainoastaan vahamuseon hämäriin tiloihin olisin ehkä kaivannut lisäsalamaa. Facetime-puheluiden avulla pääsi välittämään kotiin matkakuulumisia ja äänen lisäksi myös live-videokuvaa vaikkapa hotellin oleskelutiloista. Tänään laitoin matkakuvat jakoon Dropbox-linkin kautta; ei siis enää muistitikun kierrättämistä oppilaalta toiselle.

Kaikki opettajamme ovat nyt saaneet oman sormitietokoneen käyttöönsä, sillä jääkiekko-opettajamme laite tuli tänään postissa. Vain tunti laitteen käyttöönoton jälkeen hän oli jo täydessä touhussa videoimassa jääkiekon jaloja pelikuvioita hallilla. Ylitornion kunnan peruskoulun opettajat saivat muuten omat tablettinsa viime kuussa, joten tällä hetkellä Ylitornio taitaa olla Suomen tablettitihein kunta, jos mitataan opetushenkilökunnan käytössä olevaa laitemäärää! Tästä pitää ehdottomasti laittaa juttuvinkkiä lehtiin :)

Myös opettajien koulutus on aloitettu: ennen syyslomaa opiskelimme lukion opettajien kesken sormitekniikkaa ja tutustuimme iPadin eri sovelluksiin. Syysloman jälkeen jatkettiin samalla aiheella ja kerrattiin myös Dropboxin käyttöä. Ensi kerralla on vuorossa eri kirjoitus- ja esitysohjelmat sekä Apple-TV. Myös kameran ja videokameran käyttöä aiomme harjoitella yhdessä. Loppuviikosta meillä on Lapin lukioille suunnattu kahden päivän iPad opetuksessa -koulutusseminaari, johon saamme kouluttajaksi alan asiantuntijan.

Olen todella tyytyväinen siihen, että olemme malttaneet pantata opiskelijoiden laitehankintoja niin kauan, että voimme edes kohtuullisen hyvällä omatunnolla ottaa valitsemamme laitteet opetuskäyttöön. Tuntuu, että opettajat ovat aidosti innoissaan uudesta tekniikasta ja että se on lisännyt myös aiemmin opitun tekniikan käyttöä. Uusia moodle-kursseja syntyy jatkuvasti, Wilma täydentää yhteydenpitoa kodin ja koulun välillä, älykännyköitä näperrellään oppi- ja välitunneilla entistä enemmän, työkalentereita on synkronoitu laitteeseen kuin laitteeseen jne. Kuva iPadin käytöstä juuri omassa opetusaineessa alkaa pikkuhiljaa ja pala palalta kirkastua...tror jag.

Myös vanhempainilloissa olemme siirtyneet digiaikaan: opinto-ohjaajamme tai verkkolehdestä vastaava äidinkielenopettajamme näpyttää illan aikana käsiteltyjä asioita suoraan verkkoon ja Wilmaan. Näin nekin vanhemmat, jotka eivät pääse paikalle, saavat nopeasti tiedon illan kulusta. Samoin esim. Oulun yliopiston abipäivien palaute saatiin kerättyä linja-automatkalla suoraan digitaaliseen muotoon käyttämällä yhteistä Evernote-dokumenttia. Helppoa ja nopeaa: eikä kenelläkään ollut kynä kadoksissa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti