13.8.13

Ja uutta putkeen!

Tänään alkoi uusi lukuvuosi, minkä tarkoittaa hankkeen näkökulmasta 29 uutta iPad-käyttäjää. Hienoa, että saimme näin suuren ja mukavan opiskelijajoukon aloittamaan lukio-opintoja!

Laitetta ja eri sovelluksia vajaan vuoden käyttäneena (ja omasta mielestä vauhtiin päässeenä) hirvitti kyllä hieman ajatus aloittaa kaikki ohjaustyö alusta. Vieläkö me opettajat muistaisimme, miten Appleid luodaan, mitä neuvoimme viimeksi gmailin käyttöönotosta, mitä ongelmia viime vuonna kohdattiin? Helpotus oli suuri, kun luokasta suurin osa kertoi iPadin olevan tuttu laite! Myös Dropbox-tili oli suurimalla osalla jo käytössä. Yksi vuosi on kulunut hankkeen aloituksesta ja ero viime keväiseen tilanteeseen on valtava! Tästä näkee, että Ylitornion kunnan peruskoulussakin meneillään oleva tvt-hanke on tuonut tekniikkaa ja sovelluksia tutuksi. Pieni pala kunniasta kuuluu varmasti myös lukiolle: uskonpa, että yläkoululaiset ovat seuranneet opiskelijoidemme tvt-touhuja sivusta kavereina, ystävinä ja sisaruksina. Viidakkorumpu on soinut.

Sen verran meillä oli viime kevään verkko-ongelmat muistissa, että päätimme pitää ensimmäisen pajapäivän jo tänään iltapäivällä, kun kakkoset ja abit olivat pääseet kotiin. Siltikin 29 yhtäaikaista tilin vahvistamista oli verkolle liikaa. Muutaman opiskeijan tili jumiuttui, eivätkä he päässeet lataamaan koneelle yhtään sovellusta. Tämän päivän pajassa teimme perusvalmistelut: loimme Appleid:t, testasimme sähköpostitilin toimimista ja yritimme ladata koulukäytön sovelluksia. Koska laite oli suurimmalle osalle jo tuttu ja koska meillä oli neljän opettajan lisäksi iPad-tutoreita paikalla, emme heti jakaantuneet pienempiin ryhmiin. Ehkä olisi kuitenkin pitänyt tehdä niin, sillä ainakin minulle jäi sessiostamme hieman sekava olo. Toisaalta näytti siltä, että nuorille läpikäydyt asiat olivat tuttuja ja melkeinpä itsestään selviä. Tästä on hyvä jatkaa!

Perjantaina jatkamme laitteen käyttöönottoa ja varmistamme, että jokaisen opiskelijan laite ja Appleid toimivat. Tulevina viikkoina alamme käydä läpi eri sovelluksia. Dropbox, Pages ja Evernote ovat varmaan ensimmäiset harjoiteltavat asiat. Unohtaa ei saa myöskään kakkosia ja abejamme, joiden kanssa jatkamme iPadin opetus- ja opiskelukäytön kehittämistä kokeilemalla uusia sovelluksia ja sosiaalisen median hyödyntämistä opinnoissa.

Oma tavoitteeni on opiskella tänä vuonna ainakin Socratesta, Preziä, Bambuseria, Book Creatoria ja - hör och häpna - Twitteriä! Tili minulla jo on, mutta jostain kumman syystä visertäminen on vielä pahasti hakusessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti