28.8.12

Hanke käynnistyy

Tässäpä Ylitornion yhteiskoulun lukion tvt-hankkeen blogin aivan ensimmäinen kirjoitus. Idea tälle blogille syntyi, kun lukio sai Opetushallitukselta valtionavustuksen oppimisympäristön kehittämiseen ja tieto- ja viestintätekniikan laitehankintoihin. Mikä voisikaan olla parempi tapa dokumentoida tämän ns. VOTE-hankkeen eri vaiheita kuin bloggaus!

Hankkeen käynnistysvaihe on nyt meneillään. Parin viime vuoden ajan opettajamme ovat opiskelleet ahkerasti mm. sosiaalisen median käyttöä opetuksessa: lukiolle on tehty omat Facebook-sivut, on testattu bloggausta, on toteutettu etäopetusta tai naapurilukion kanssa yhteisiä oppitunteja Skypellä tai Learnlincillä, on opeteltu käyttämään Googlen dokumentteja (Drive), tehty soittolistoja Youtubeen ja tallennettu tiedostoja Dropboxiin. Moodle-oppimisympäristö on otettu käyttöön useilla eri kursseilla ja myös Smartboardin ja Notebook-ohjelman käyttöä on päästy testaamaan käytännössä. Ja kaikki tämä käytännössä lähes kokonaan itseopiskeluna ja toisia ohjaten, ilman sen kummempaa atk-tukea.Täytyy kyllä nostaa hattua omalle henkilökunnalle, sillä jokainen uusi vempain, ohjelma ja sovellus on otettu kiitettävällä innolla vastaan. Hyvä met!

Joskus on kieltämättä ollut tvt-ähky lähellä, mutta jotenkin sieltä some-massan ja uuden tekniikan seasta on löytynyt juuri omaan opetukseen soveltuvia juttuja. Maailma, jossa opiskelijamme (ja myös me opettajat) elävät, on tänään todella erilainen kuin kymmenenkin vuotta sitten. Ei voida ajatella, että opiskelu ja opettaminen olisivat jotenkin erillinen, kuplan sisällä oleva osa elämää, jossa uusille tvt-ratkaisuille ja sosiaalisen median sovelluksille ei ole tilaa tai tarvetta.

Seuraava askel onkin päättää laitehankinnoista. Tarkoituksena on ostaa syksyn aikana jokaiselle lukiolaisellemme ja myös opettajille henkilökohtainen tietokone/tablet-laite, jotta tvt:n käytöstä tulisi luonteva osa oppimis- ja opetusprosessia. Entinen atk-luokka saa jäädä eläkkeelle, vaikka toimiville tietokoneille (jos niitä vielä on...) kyllä löytyy käyttöä edelleen.  Langaton verkko on asennettu lukiorakennuksen yhteen siipeen, mutta sitäkin pitää varmaan laajentaa syksyn aikana.  Aikamoinen sattuma on muuten sekin, että päätimme keväällä, monen vuoden pähkäilyn jälkeen (yksityiselle lukiolle kustannuskysymys tämäkin), vihdoin hankkia Wilma-nettiliittymän. Nyt yhteydenpito kodin ja koulun välilläkin alkaa olla nettiajassa.

Kannettava vai tablet-laite? Siinäpä vasta kysymys. Kymmeniä nettiartikkeleita luettuani ja kollegoja haastateltuani alan itse kallistua tablet-laitteen kannalle, mutta lähiviikot varmaan näyttävät, mihin vaaka kallistuu. Vai tuleeko kenties tasapeli? Kyselyn mukaan opiskelijoista abit valitsisivat tablet-laitteen, mutta ykköset ja kakkoset olisivat suurin osa läppärin kannalla. Tänään sain kyllä kuulla, että ainakin osa opiskelijoista oli tehnyt valintansa väärin perustein, sillä "tablet-laite" oli ymmärretty väärin :D! Onneksi on tulossa aiheeseen liittyviä koulutuksia, sillä nyt kun rahoitus on saatu, sen haluaisi käyttää mahdollisimman järkevästi.

Näitä pohtiessa..kuulehmiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti