4.11.16

Opettajainkoulutuksen kansallinen seminaari Portugalissa 14.-15.10.2016 ja Skype-yhteys Almadaan 27.10.

Osallistuin 14.-15.10. Portugalin Mangualdessa järjestettyyn opettajainkoulutuksen kansalliseen seminaariin EduFor opettajainkoulutuskeskuksen johtaja José Miguel Sousan kutsumana. Tapasin Josén ja hänen vaimonsa Marian Kölnissä kesäkuussa järjestetyssä Erasmus+ -seminaarissa. José oli hyvin kiinnostunut suomalaisesta koulutusjärjestelmästä ja teknologian käytöstä luokkahuoneessa.

Kun José kuuli minun työskentelevän suomalaisessa iPad-lukiossa, hän kutsui minut Portugaliin kertomaan koulustamme ja siitä, miten opettajat ovat oppineet käyttämään teknologiaa opetuksen työvälineenä. Osallistuin Mangualdessa paneelikeskusteluun opettajainkoulutuksen tilasta eri maissa ("Ongoing Formation ‐ Thinking about the present, looking forward to the future") ja pidin myös työpajan muutosjohtajuudesta (Perspectives on Leadership). 

Vierailu Portugalissa avasi silmäni huomaamaan, kuinka erilaiset lähtökohdat meillä opettajilla on tehdä töitä eri maissa. Portugalissa rehtori valitaan koululle neljäksi vuodeksi kerrallaan, eikä kolmea kautta pidempään voi samassa oppilaitoksessa toimia. Opettajat eivät juurikaan voi vaikuttaa siihen, mihin heidät valmistumisen jälkeen sijoitetaan. Maan taloudellinen tila on heikko, opettajien palkat ovat olleet jäädytettyinä vuosia. Taloudellinen tilanne on varmasti hidastanut esimerkiksi juuri teknologian käyttöönottoa kouluissa. Opettajat kertoivat, että he haluaisivat oppia uutta ja kehittää opetusta, mutta se ei näy heillä millään lailla palkassa, mikä syö innostusta.

Joissakin oppilaitoksissa tilanne on kuitenkin toisenlainen. Vierailemassani koulussa oli esimerkiksi todella hieno ja innovatiivinen luokkatila, joka oli rakennettu erilaisten työtapojen ympärille. Yhdessä osassa luokkaa työtapana oli vuorovaikutus ja jakaminen, toisessa tutkiminen. Luokan varustelutaso oli todella korkea ja työtuolit, joita kokeilin, olivat aivan mahtavat. Sellaiset haluaisin meidänkin lukiollemme! 

Tapasin Mangualden seminaarissa paikallisia poliitikkoja, koulunjohtajia ja opettajia. He olivat kaikki hyvin kiinnostuneista suomalaisesta koulutuksesta. Yksi tapaamistani opettajista oli Rui Baltazar, tvt-opettaja Almadan kaupungissa toimivasta Emídio Navarron -lukiosta. Hän toimii myös opettajien tvt-kouluttajana omalla alueellaan.

Rui oli hyvin vakuuttunut siitä, miten teknologiaa käytetään lukiossamme ja hän pyysi minua pitämään Mangualden esitelmän toisessa opettajille lokakuussa järjestettävässä seminaarissa (As mil e uma viagens com a educação: A Internacionalização das Escolas). Pidin esitykseni Almadaan Skype-yhteydellä 27.10. Mukana tässä seminaarissa oli noin 80 opettajaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti